Business Continuity Management steeds bekender terrein voor adviseurs

Avéro Achmea |

Vond u dit artikel nuttig?

Steeds meer bedrijven vragen van hun leveranciers een bewijs van continuïteit. Zo willen ze voorkomen dat hun eigen productie stilvalt als er wat gebeurt bij die leveranciers. “Dat ze hierom vragen, is op zichzelf goed nieuws”, aldus Erik Meijerink van Kader, bureau voor Kwaliteitszorg, dat de Voorzie-opleiding Business Continuity Management (BCM) ontwikkelde. “Beter nog zou het zijn als ondernemers intrinsiek gedreven worden ál hun kwetsbaarheden onder de loep te nemen. Een adviseur kan hen daarbij helpen.”

Hoe je het ook wendt of keert: calamiteiten hebben áltijd gevolgen. Ruim 60% van de bedrijven in het MKB gaat binnen 1 jaar na een brand zelfs failliet. Vaak hebben ze wel een brandverzekering, maar die is niet toereikend om stilstand op te vangen. “In de eerste weken na een brand is er vooral begrip en medelijden, maar naar enkele weken zoeken klanten al snel naar een alternatief voor jouw product of dienstverlening”, aldus Erik.

En dan valt de machine stil …
“De reeks aan dreigingen of kwetsbaarheden die voor stilstand kunnen zorgen, reikt verder dan ‘brand’”, gaat hij door. “Je hebt ook datalekken of storingen in de energievoorziening die rampzalig kunnen zijn. En wat te denken van langdurige uitval van een medewerker die als enige over bepaalde kennis beschikt? Of een machine die stilvalt omdat er voor de software geen herstelpatches of updates verkrijgbaar zijn?” Om alle kwetsbaarheden in de primaire processen bloot te leggen, dienen ondernemers de diepte in duiken. Met een open blik hun organisatie en alle processen onder de loep nemen. “Een adviseur kan hierin het voortouw nemen. Niet alleen door alle risico’s met hen te inventariseren, maar ook door een concreet plan van aanpak op te stellen ‘voor het geval dat’.”

Kennismaken met methodieken
Tijdens de opleiding BCM van Voorzie maken adviseurs kennis met deze tak van sport. Daarmee wordt BCM voor hen steeds bekender terrein, náást hun verzekeringsexpertise. “Ze leren onder meer methodieken om bedrijfscontinuïteitsrisico’s vast te leggen en een Business Continuity Plan (BCP) op te stellen”, licht Erik toe. “In zo’n BCP leg je vast wat een ondernemer kan doen om de effecten van een calamiteit te minimaliseren. Daarmee beschikt deze over een praktisch document waarin bijvoorbeeld diverse uitwijkmogelijkheden staan. Of bij wie noodstroom kan worden geregeld. Ook kan er in worden opgenomen dat preventief mensen moeten worden opgeleid. Zo voorkomt de ondernemer dat bepaalde kennis bij slechts 1 persoon blijft liggen.”

Reputatieschade voorkomen
Het doorgronden van de kwetsbaarheden en het opstellen van scenario’s heeft nog een gunstig bij-effect: het komt de reputatie van de ondernemer ten goede. “Wie zijn continuïteit op orde heeft, raakt niet snel klanten kwijt. Trouwe klanten zijn op zichzelf al een belangrijke factor om je bedrijf voort te zetten. Houd je dit als adviseur steeds in de smiezen voor je klant, dan voeg je echt waarde toe.”

Meer weten over de opleiding Business Continuity Management van Voorzie? Klik hier.

Reageer

Velden met een * zijn verplicht

M nieuwkerk (Hoofdstad verzekeringen )

Graag meer info

19 oktober 2018

Delen op