Risicomanagement

Risico’s beheersen betekent niet automatisch verzekeringen afsluiten. Integendeel, er is veel meer mogelijk. Risicomanagement kent verschillende aspecten. Enerzijds gaat het over het in kaart brengen van kansen en risico’s en het nemen van passende preventiemaatregelen. Anderzijds gaat het over voorbereid zijn op calamiteiten. Zodat de schade beperkt blijft als er zich wat voordoet.

Voor beide aspecten bieden we een programma waarmee jij je (verder) ontwikkelt tot gesprekspartner voor je zakelijke klanten.

Onze aanpak

1  De Ruimtemakers

De Ruimtemakers is een vernieuwend en duurzaam businessmodel dat extra waarde toevoegt voor je klanten. De dialoog met directie én medewerkers over de risico’s staat hierin centraal. Wij noemen dat communicatief risicomanagement. Daarmee leg je feilloos alle risico’s bloot waarmee jouw klant en zijn onderneming zijn omgeven. Je helpt jouw klant ruimte creëren om deze om te zetten in kansen, zodat hij zijn risico’s niet alleen beheersbaar maakt maar ook beheersbaar houdt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat goed risicomanagement positieve invloed heeft op de strategische, operationele en financiële prestaties en de veerkracht van een organisatie.

Avéro Achmea (de Ruimtemakers) en Universiteit Twente ontwikkelden een unieke premaster Risicomanagement voor ervaren adviseurs die zich willen ontwikkelen tot risicoconsultant. De premaster heeft een bedrijfskundige invalshoek en gaat dan ook niet over verzekeringen. In plaats daarvan doe je diepgaande kennis en nieuwe vaardigheden op om dialogen en processen te begeleiden. Na het succesvol afronden van deze premaster word je automatisch lid van de Member Community de Ruimtemakers. Daarvoor organiseren we o.a. twee keer per jaar een middag met gerespecteerde en gerenommeerde sprekers en docenten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in te stromen in de Master Risicomanagement van Universiteit Twente.

 

Lees meer over de premaster Risicomanagement en schrijf je in.

2  Business Continuity Management (BCM)

Met het adviseren en toepassen van BCM beperk je de schade in tijd en omvang van een onderneming. Bij een calamiteit is het van levensbelang de meest kritische bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer door te laten gaan. Dat kan door herstel of uitwijken van die activiteiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de bedrijven die een calamiteit hebben gehad, 3 jaar later niet meer bestaat. Om met veerkracht op een calamiteit te reageren is het essentieel om een onderneming goed voor te bereiden met een Business Continuity Plan. Dat is een van de onderdelen van BCM.

Tijdens de opleiding leer je hoe je BCM in de praktijk kunt toepassen. En welke rol je daarin als adviseur speelt. Het opleidingsprogramma is ontwikkeld op basis van BCM ISO 22301. Met een sterk praktische insteek die door de ondernemer wordt herkent. Na het afronden van de opleiding kun je blijvend gebruikmaken van aanvullende diensten, zoals de BCM Risicoinventarisatie software en de update middagen.

Wat vinden deelnemers van de Opleiding Business Continuity Management

Lees meer over de Opleiding Business Continuity Management en schrijf je in.

Wat levert het op?

De Ruimtemakers en BCM bieden nieuwe kansen, doordat je op een andere manier binnenkomt bij klanten. Je komt niet praten over verzekeringen. Je komt met oplossingen om risico’s beheersbaar te maken en te houden. En met plannen om schade bij een eventuele calamiteit te beperken. En de meest kritische bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer door te laten gaan. Zo voeg je vanzelf meer waarde toe voor je klanten.